Новости

Геометрия одиночества

Афиша выставки Надежды ДегтяревойЭтот город можно читать, как учебник по геометрии. В нем все расчерчено дорогами и трамвайными рельсами, изрыто переходами и тоннелями, пронизано конусами света уличных фонарей и фар машин. Он опутан каналами связи, набит потоками рекламы, формулами успеха, объемами предоплаченного трафика и бесконечными ссылками на виртуальные страницы чьих-то дневников. Здесь даже небо размечено межконтинентальными авиалиниями, а квадратные метры наполнены чьими-то судьбами, прямыми и ломанными, параллельными и пересекающимися.

Подробнее ...

Пацалунак па-беларуску

республиканский фотоконкурс Поцелуй по-белорусскиРэспубліканскі юнацкі фотаконкурс "Пацалунак па-беларуску" (далей - Конкурс) праводзіцца ўпершыню ў рамках рэалізацыі праграмы Беларускай Асацыяцыі клубаў ЮНЕСКА "Культура свету". Мэтай дадзенай праграмы з'яўляецца прадастаўленне маладым людзям магчымасці знаёмства з нацыянальнай культурай і культурамі іншых краін. Дадзены Конкурс арыентаваны на далучэнне моладзі да нацыянальнай культуры.

Подробнее ...

МЕТАМОРФОЗЫ

МЕТАМОРФОЗЫ ВЫСТАВКА ПИКТОРИАЛЬНОЙ ФОТОГРАФИИВЫСТАВКА ПИКТОРИАЛЬНОЙ ФОТОГРАФИИ
130 ЛЕТИЮ ЛЬВА ДАШКЕВИЧА ПОСВЯЩАЕТСЯ
Среди классиков белорусской фотографии Лев Дашкевич (1882-1957) занимает особое место. Его творчество пропитано романтической атмосферой пикториальной фотографии конца XIX-начала XX века. Такие снимки как портрет жены Зинаиды Онуфриевны, портрет сына Леонарда во время купания, зимние лесные пейзажи, жанровый снимок «Ночь тиха» напоены теплотой, гармонией и любовью. Подробнее ...

Фарбы Венецыі

афиша Цвета ВенецииМэта фотавыставы "Фарбы Венецыі" - не паказаць знаёмыя ўсім з дзяцінства архітэктурныя шэдэўры горада на вадзе, а стварыць у наведвальніка асаблівы эмацыянальны настрой, акцэнтаваць яго ўвагу на дэталях, якія, зліваючыся ў адно, ствараюць цэласны вобраз гэтага дзівоснага горада і дазваляюць кожнаму чалавеку прасякнуцца сапраўды містычнай венецыянскай атмасферай...Выстаўка працягнецца да 4 сакавіка.

Подробнее ...

Рамяство - ў разуменьні гэтага слова, як "трывіальныя, даступныя перайманьню дзеянні, якія маюць на мэце прыкладныя, паўсядзённыя, бытавыя задачы" - гэта калі ты ведаеш дакладна, што трэба атрымаць у выніку працы і на кожным этапе фатаграфічнага працэсу цьвёрда трымаешся патрабаваньняў тэхналёгіі, правілаў, рэцэптаў. Аўтаматыка фотакамэры, стандартная праяўка, аўтафокус - усё гэта дапамагае рамяству, але ставіць фільтры супраць адхіленьняў, супраць выпадковасьцяў, супраць усяго таго, што робіць фатаграфію непаўторнай, унікальнай.

Рамяство - ў разуменьні гэтага слова, як "трывіальныя, даступныя перайманьню дзеянні, якія маюць на мэце прыкладныя, паўсядзённыя, бытавыя задачы" - гэта калі ты ведаеш дакладна, што трэба атрымаць у выніку працы і на кожным этапе фатаграфічнага працэсу цьвёрда трымаешся патрабаваньняў тэхналёгіі, правілаў, рэцэптаў. Аўтаматыка фотакамэры, стандартная праяўка, аўтафокус - усё гэта дапамагае рамяству, але ставіць фільтры супраць адхіленьняў, супраць выпадковасьцяў, супраць усяго таго, што робіць фатаграфію непаўторнай, унікальнай.

Гучыць парадаксальна, але здаецца, каб атрымаць шэдэўр у фатаграфіі, лепей прымяняць самую простую камэру, бяз электронікі, пажадана - ня зусім спраўную. А ўсе электронныя мазгі ды "навароты" паўстаюць дадатковаю перашкодай выбітнаму здымку. Дадатковаю таму, што галоўная перашкода - мысьленьне фатографа, зацуглянае атрыманьнем рэзкасьці, насычанасьці, гламурнасьці ды рознага іншага, што так цэніцца замоўцам.

Аднойчы Іосіф Бродскі так акрэсьліў сваю ролю ў літаратуры:"Я - орудіе языка". Гэта вельмі дакладна адпавядае маёй ролі, як я гэта разумею і адчуваю, у фатаграфіі. Я ЁСЬЦЬ ПРЫЛАДАЮ СВЯТЛАПІСУ. Найважнейшае для мяне ў працэсе фатаграфаваньня - гэта тое, што праходзіць праз мяне. Я толькі праваднік, інструмэнт, мая функцыя - закласьці плеўку ў фотакамэру й ня перашкаджаць, па магчымасьці, а толькі слухаць сыгналы, што транслююцца мне праз інтуіцыю.

Дух фатаграфіі праяўляецца часам праз нечаканыя, непадкантрольныя дэталі, нюансы, якія заўважаюцца часьцей за ўсё POST FACTUM. Задача фатографа на гэтым этапе - разгледзець, адчуць каштоўнае, а калі яно пакуль яшчэ ня зразумелае, то ня выкінуць нэгатыў, відавочна бракаваны на першы погляд, каб потым, праз нейкі час, магчыма, праз гады, паглядзець наноў, убачыць і паказаць тое, што было вышэй за фатографа на момант здымкі. Для мяне Мастацтва пачынаецца тады, калі ня зусім ясна, ці то я раблю фатаграфію, ці ... наадварот.

Калі майстар адчынены перад выпадковымі ўздзеяньнямі звонку, фізічнымі, псіхічнымі, інтуітыўнымі, пры гэтым ня зусім карэктна можа быць выстаўлена асьвятленьне, экспазыцыя, і што больш істотна, асаблівая ўвага надаецца другасным дэталям і падзеям, то, як сьледства, выйдзе альбо звычайны дэфект, альбо, магчыма, атрымаецца нешта такое, што сягае за межы разуменьня. Быць сьведкам гэтага, быць у чаканьні гэтага цуду - самыя, бадай, хвалюючыя моманты для мяне ў фатаграфіі.

Валерый Клапоцкі. Красавік 2009 г.
http://photo-vision.narod.ru/klap_new.htm

Iлюстрацыі да вышэйзгаданага тэксту глядзiце нiжэй:

Интересная статья? Поделись ей с другими: